Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany chleb wiejski z oscypkiem podhalańskim podany z konfiturą poziomkową z kwiatami jaśminu Roberta Sowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej arachidowy 1 łyżka
Chleb wiejski 4 kromki
poziomki 1 kg
sok z cytryny 1 szt
miód lipowy 2 łyżki
napar z płatków jaśminu 100 ml
cukier trzcinowy 600 żelujący
łosoś wędzony plastry 8 szt
nalewka 50 z płatków jaśminu

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany chleb wiejski z oscypkiem podhalańskim podany z konfiturą poziomkową z kwiatami jaśminu Roberta Sowy

Robert Sowa poleca:
700 g świeżych poziomek rozgnieść, dodać cukier żelujący i sok z cytryny. Owoce przełożyć do rondelka, wlać napar z suszonych płatków jaśminu, miód i nalewkę. Całość zagotować, ciągle mieszając. Gdy część płynu odparuje, a sos zacznie gęstnieć, dodać pozostałe poziomki i gotować kolejne 5 minut. Konfiturę ostudzić.
Oscypek natrzeć olejem i kminkiem, opiec krótko na grillu. Oscypek ułożyć na opieczonym chlebie. Podawać z przygotowaną wcześniej konfiturą poziomkową z kwiatami jaśminu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 03.01.2014 11:53
Ciekawy przepis
Czarnula87 30.08.2013 14:42
po co są plastry wędzonego łososia??? jadłam podobny oscypek ze zwykła konfiturą po prostu bajka :)
biatriss 30.08.2013 12:55
mmmm ślinka cieknie!!!
arbuzowo 30.08.2013 12:34
zapachniało latem i górami - miła alternatywa do oscypka z żurawiną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak