Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienna kaszą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 3 sztuki
kasza jęczmienna 1 woreczek
pomidor 2 sztuki
cebula 1 sztuka
koperek świeży 3 gałązki
pietruszka natka 7 gałązki
sól, pieprz 1 do smaku
olej rzepakowy 1 do smaku
bób 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienna kaszą

Kroki postępowania

1
Bakłażan myję, kroję na pól, wydrążam środek, posypuje obficie solą. Odstawiam na 30 minut. Sól zmywam wodą, osuszam , smaruje olejem bakłażana, układam na blaszce i zapiekam temp 200 stopni 40 minut.
Krok 1 - Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienna kaszą foto
2
Kaszę jęczmienną gotuję, w osolonej wodzie około 15 minut. Bób gotuję aldente, obieram ze skórek. Do kaszy dodaję bób, pokrojone cząstki pomidora. Jednego pomidora obieram ze skórki i zrobię z niej róże do dekoracji. do farszu dodaję pokrojony koperek, cebulkę czerwoną podsmażona na patelni na oleju. Doprawiam solą, pieprzem.
Krok 2 - Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienna kaszą foto
3
Dodaję pokrojony miąższ bakłażana upieczony. Wstawiam na 5 minut do piekarnika jeszcze. Dekoruję pietruszką natką.
Krok 3 - Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienna kaszą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 12.11.2013 07:54
to muszę koniecznie zrobić
Łucja 07.11.2013 22:29
takie dania mogłabym jeść i jeść :)
stokrotka 07.11.2013 10:57
Bardzo apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak