Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana uboga

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
masło 5 dag
żółty ser 10 dag
cebula 1 szt
śmietana 25 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana uboga

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry - ja kroję na tarce na ostrzu do krojenia ogórków. Naczynie żaroodporne natłuszczamy częścią masła i układamy w nim warstwami ziemniaki. Oprószamy solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z startym na małych oczkach żółtym serem, gałką muszkatołową, drobno posiekaną cebulą i powstałym sosem zalewamy ziemniaki. Pozostałe masło kroimy na płatki i układamy na zapiekance. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Zapiekamy ok. 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 20.05.2013 21:05
faktycznie uboga ale może być smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak