Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa z hiszpańskim salami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Skład

ryż basmati 2 szklanki
brokuł
pieczarki 6 szt.
cukinia
salami hiszpańkie fuet 170 g
ser feta 150 g
cebula
czosnek
masło 100 g

Zalewa

woda 4,5 szkl
curry 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sos ostrygowy 1 łyżeczka
cukier brązowy 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżeczka
cytryna 1/2
imbir 2-3 cm
Liść lubczyku suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa z hiszpańskim salami

Ryż przepłukać wodą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Czosnek z cebulą obrać i pokroić w plasterki. Brokuła i cukinię umyć. Brokuł podzielić na różyczki a korzeń pokroić na kawałki. Cukinię i salami pokroić w plasterki. Na ryż ułożyć cząstki brokuła, następnie cebulę z czosnkiem i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Na nie ułożyć cukinię i salami.
Zrobić zalewę łącząc wszystkie składniki oprócz masła. dodać posiekany imbir. Zalewę wymieszać i zalać nią składniki ułożone w naczyniu. Masło w cząstkach rozkładać na poszczególnych warstwach zapiekanki. Fetę pokruszyć i posypać nią po wierzchu zapiekanki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 50 minut. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwi i odczekać 10 minut.
W zapiekance po upieczeniu powinno zostać trochę sosu z wywaru, natomiast salami powinno być chrupiące.
Na talerzu polać odrobiną oleju lnianego lub oliwą z oliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak