Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka pod serowym beszamelem

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory krojone bez skórki 400 g
Makaron kolanka 250 g
mleko 200 ml
mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 łyżki
sos chili z cytryną 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cebula biała 1 szt.
pomidor śliwkowy 1 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pomidorki koktajlowe do dekoracji
karkówka 600 bez kości
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ser topiony 100 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka pod serowym beszamelem

Kroki postępowania

1
Karkówkę oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa i przełożyć do szklanego naczynia. Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, sos chili z cytryną, sos sojowy i słodką paprykę. Oprószyć solą morską i czarnym pieprzem. Wymieszać i odstawić na 3 godziny do lodówki.
Krok 1 - Zapiekanka pod serowym beszamelem foto
2
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć przyprawione mięso. Smażyć 5 minut, a następnie do mięsa dodać pomidory. Wymieszać i smażyć kolejne 5 minut.
Krok 2 - Zapiekanka pod serowym beszamelem foto
3
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przecedzić i przelać zimną wodą. Kolanka przełożyć do formy żaroodpornej.
Krok 3 - Zapiekanka pod serowym beszamelem foto
4
Na makaron wyłożyć przygotowane mięso.
Krok 4 - Zapiekanka pod serowym beszamelem foto
5
Przygotować beszamel serowy. W garnku roztopić masło. Dodać do niego mąkę pszenną i zasmażyć. Zalać mlekiem i dodać ser topiony śmietankowy. zagotować. Przyprawić gałką muszkatołową, czarnym pieprzem i solą. Jeszcze ciepły wyłożyć na warstwę mięsną. Na wierzchu ułożyć pomidora śliwkowego pokrojonego na plastry.
Krok 5 - Zapiekanka pod serowym beszamelem foto
6
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Zapiekankę podawać gorącą, udekorowaną pomidorkami koktajlowymi i gałązkami świeżego tymianku.

Smacznego :)
Krok 6 - Zapiekanka pod serowym beszamelem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 24.03.2016 09:01
smaczny obiad
lara 18.08.2013 09:04
fantastycznie wygląda!!!
babajaga1969 12.02.2013 16:24
ile smacznych składników zawiera ta zapiekanka - smaczne danie :)
Granita 12.02.2013 00:57
bardzo intrygująco wygląda!
Renataj 12.02.2013 00:25
Prezentuje się rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuje.
Adamorek 11.02.2013 23:45
świetna
Noruas 11.02.2013 23:30
bardzo apetycznie podanie, jak z restauracji!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak