Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka bolognese
Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy patrząc aby nie przypalić czosnku. Dodajemy mięso i razem smażymy.
Mięso trzeba dobrze rozdrobnić żeby nie było bryłek. Następnie dajemy przyprawy,mieszamy i chwilkę smażymy, wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy z saszetki fix. Jeżeli po wymieszaniu jest za gęste można dodać trochę wody aby powstał sos jak do spaghetti. Wszystko razem dusimy 5 minut.
Odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, na górę dajemy przygotowany sos z mięsem i posypujemy serem a na wierzch układamy pociętą w plastry kulkę mozzarelli.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 15-20 min - do roztopienia sera.