Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi zielone 1 pęczek
jajko 3 sztuki
szpinak 1 garść duża
sól i pieprz 1 do smaku
szparagi białe 4 sztuki
Chleb wiejski 2 kromki
czosnek 1 ząbek
ser feta 5 dkg
masło klarowane 1 do smaku
koperek 7 gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami

Kroki postępowania

1
Szparagi białe obieram, i gotuję w osolonej wodzie pięć minut, dodaję zielone szparagi i gotuję dalej pięć minut razem.
Krok 1 - Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami  foto
2
Szpinak myję dokładnie, osączam z wody i przesmażam na patelni na maśle, dodaję sprasowany czosnek, doprawiam solą, pieprzem.
Krok 2 - Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami  foto
3
Chleb kroję w kostkę i przesmażam na patelni na maśle.
Krok 3 - Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami  foto
4
Szparagi wyjmuję z wody, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaję szpinak, posypuje grzankami, wybijam jajka. Solę, pieprzę, posypuje serem feta.Wstawiam na 10-15 minut aż do piekarnika temp 170 stopni aż się zetną a żółtko będzie płynne jeszcze.Przed podaniem posypuje koperkiem.
Krok 4 - Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 11.10.2015 18:24
oj,zjadłabym chętnie
Margo1 19.08.2015 16:22
Bardzo dobry pomysł na obiad
Alex_M 11.06.2015 07:35
szalejesz ze szparagami! rewelacja! :)
paula191919 10.06.2015 08:43
Pyszna sałąteczka
mysza75 08.06.2015 10:49
Anemon wstawiam do nagrzanego piekarnika, i kontroluję jajka żeby właśnie nie zrobiły się wiórowate
adelajda 06.06.2015 20:29
Jak dla mnie super :)))
Bernadeta1 06.06.2015 19:41
zapiekanka na pewno bardzo smaczna, zachęca do zrobienia
anemon 06.06.2015 17:12
Bardzo mi się podoba Twoja zapiekanka, a zwłaszcza te jajka takie akurat jak mają być, a nie upieczone na wiór. Zapiekankę wstawiasz do zimnego czy nagrzanego piekarnika?
R'n'G Kitchen 06.06.2015 16:06
Uwielbiamy szparagi
gosia56 06.06.2015 12:44
Madziu ;) jak zwykle pięknie zdrowo i kolorowo Super;0
Futka 06.06.2015 12:21
Wspaniała, kolorowa i niezwykle smakowita propozycja :)
2milutka 06.06.2015 11:15
ale apetyczne!
marzut 06.06.2015 11:00
super przepis :)
w mojej kuchni 06.06.2015 10:58
pyszne danie obiadowe..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak