Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane plastry bakłażana z czerwonym pesto i chorizo

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Zapiekane plastry bakłażana z czerwonym pesto i chorizo są znakomitym połączeniem smaków i aromatów. Zadowolą nawet najbardziej wybrednego człowieka.

Składniki:

Czerwone pesto:

pomidory suszone 1 szklanka
migdały prażone 0.3 szklanki
parmezan starty 40 g
oliwa extra virgin 1 szklanka
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 1 duża łyż.
rozmaryn świeży 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 0.25 łyżeczki
sól 0.25 łyżeczki

Ponadto:

bakłażan 2 sztuki
chorizo 100 g
oliwki zielone 50 g
orzechy laskowe 50 g
olej do smażenia 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane plastry bakłażana z czerwonym pesto i chorizo

Bakłażana myję i kroję w plastry o szerokości około 1 cm, posypuję solą i smażę na patelni z obu stron.

Orzechy laskowe podsmażam na suchej patelni.

Wszystkie składniki na czerwone pesto wkładam do blendera i dokładnie miksuję na jednolitą masę.

Chorizo kroję na drobne kawałki i dodaję do pesto a następnie mieszam dokładnie. Wykładam na bakłażana, następnie kładę przekrojone na pół oliwki oraz posypuję uprażonymi orzechami laskowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak