Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane penne z pulpecikami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 400 g
ser żółty 10 dag
serek topiony 50 g
sól do smaku
pieprz
mleko 2 szkl
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
Czosnek suszony Prymat
olej do smażenia
mięso mielone wieprzowe 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane penne z pulpecikami

Przygotowujemy pulpeciki. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem granulowanym, pieprzem, solą, wyrabiamy delikatnie masę mięsną, z której formujemy małe pulpeciki i smażymy z wszystkich stron na oleju, po usmażeniu odłożyć do wystudzenia.
Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie na al dente, po odcedzeniu przekładamy do naczynia do zapiekania, na nim układamy równo pulpeciki.
Następnie należy przygotować sos my nasz makaron zapiec.
Mleko gotujemy, dodajemy do niego serek topiony, masło i mąkę do zagęszczenia, doprawiamy solą i pieprzem, gotowym sosem zalewamy pulpeciki w makaronie, wierzch naszej zapiekanki posypujemy startym żółtym serem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st do momentu aż sos się zapiecze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 01.04.2014 10:31
ciekawa prpozycja
jowant 01.04.2014 09:53
pyszne jedzonko :)
Paolcia 01.04.2014 09:49
mmmm bardzo lubie takie danie :0

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak