Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana kapusta z mięsnym farszem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 50 g
mięso mielone wieprzowe 200 g
koperek 2 łyzki
ząbki czosnku 3 szt
cebula 1 szt
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
kapusta biała 1/2 szt ( średniej wielkości )
cukier 2 łyżki
passata pomidorowa 600 ml
posiekane listki tymianku 2 łyzki
ser żółty 70 g ( plastry )
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana kapusta z mięsnym farszem

Ryż gotujemy na sypko.
Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 szt) i posiekanym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą w płynie.
Kapustę obgotowujemy w posłodzonym cukrem wrzątku ( do miękkości liści). Ostudzamy i wyjmujemy wewnętrzne liście.
Passatę miksujemy z tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 24.10.2015 12:25
pyszna kapusta
Grazyna0211 24.10.2015 11:06
pyszne danie
bertpvd 24.10.2015 08:56
rewelacyjnie wygląda !
Malinka 24.10.2015 08:53
Wygląda naprawdę smacznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak