Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas buraczany na barszcz

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1,5 kg
woda 1,5 l
sól gruboziarnista 1,5 łyżki
chleb razowy 1 kromka
Ziele angielskie całe Prymat 6-8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 8-10 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
ząbki czosnku 6 szt

Porada

Zakwas buraczany to nie tylko podstawa wigilijnego barszczu, jest on też bardzo zdrowy do picia, Wzmacnia krew i jak wszystkie kiszonki ma mnóstwo witamin, a szczególnie witaminy C.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas buraczany na barszcz

Wodę zagotować, wsypać do niej sól i odstawić do ostygnięcia. Buraki wyszorować z piachu pod bieżącą wodą. Czosnek obrać. Buraki pokroić w 1 cm plastry i umieścić w szklanym bądź glinianym naczyniu. Dodać czosnek, przyprawy i chleb, zalać przestudzoną wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 do 7 dni. Następnie zakwas przecedzić, przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Pić codziennie lub przygotować wigilijny barszcz. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak