Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcone jagodzianki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 400 g
mleko 200 ml
drożdże 25 g
masło 50 g
cukier 3,5 łyżki
jajko 1 szt
jagody 1 litr
cukier waniliowy 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone jagodzianki

Kroki postępowania

1
W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże razem z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Zakręcone jagodzianki foto
2
Mąkę przesiewam. Dodaję rozczyn, rozpuszczone masło, jajko oraz cukier. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Zakręcone jagodzianki foto
3
Jagody ugniatam widelcem razem z cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc prostokąt o wymiarach ok. 50 cm x 30 cm.
Krok 3 - Zakręcone jagodzianki foto
4
Na cieście rozsmarowuję jagody. Ciasto zwijam w rulon.
Krok 4 - Zakręcone jagodzianki foto
5
Rulon kroję na 2 cm kawałki. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Zakręcone jagodzianki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.05.2015 22:39
bardzo lubię
Kulinarna Ja 14.05.2015 21:12
super pomysł!
Mama niejadka 14.05.2015 21:01
Smaki lata :)
IKrakowianka 14.05.2015 20:49
bardzo fajne :)
Renata9 14.05.2015 20:27
Bardzo lubię takie jagodzianki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak