Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zaczyn żytni na chleb

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aktywny zakwas żytni 50 gramów
woda letnia 300 gramów
mąka żytnia 300 pełnoziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: zaczyn żytni na chleb

Jeśli w przepisie na chleb jest napisane, że potrzebujemy np. 600 gramów zakwasu, to musimy przygotować zaczyn, czyli wychodować z odłożonego wcześniej zakwasu zaczątek nowego chleba. Jak to zrobić, żeby mieć pewność, że będzie się należycie sprawował? Polecam metodę trójfazową.
1. W przededniu pieczenia około godz. 18 do 50 gram aktywnego zakwasu żytniego (który został wyjęty z lodówki przynajmniej godzinę wczesniej i ogrzał się do temp. pokojowej) dodajemy 100 g mąki i 100 letniej wody i dokładnie mieszamy.
2. Około 23, zanim pójdziemy spać, jeszcze raz karmimy zakwas 100g mąki i 100g letniej wody i dokładnie mieszamy.
3. O 7:00 karmimy zakwas po raz ostatni 100g mąki i 100g wody i już o 11 mamy zaczyn gotowy do pieczenia chleba.

W zależności od tego, ile zaczynu potrzebujemy, możemy modyfikować ilość wody i mąki. Należy pamiętać, żeby przed robieniem chleba odłożyć z zaczynu przynajmniej 50g zakwasu na następny raz (przez tydzień bez karmienia można przechowywać w najzimniejszym miejscu lodówki).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zolzica 18.10.2012 17:47
a co nie wyszło?
jozefinach 18.10.2012 17:15
Ostatnio robiłam i coś mi nie wyszedł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak