Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

z mielonym kotletem pierogi żytnio pszenne...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FARSZ

kotlet mielony 5 sztuk
kapusta kiszona 20 dag
ziemniaki ugotowane 4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

PIEROGI

mąka pszenna typ 2000 2 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
gorąca woda 1,5 szklanki
masło miękkie 1 łyżka
sól 3/4 łyżeczki

OKRASA

cebula 5 sztuk
masło klarowane 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: z mielonym kotletem pierogi żytnio pszenne...

Kroki postępowania

1
użyłam z poprzedniego dnia usmażone kotlety mielone z łopatki, ugotowane ziemniaki - zmielić w maszynce na drobnym sitku kotlety, ziemniaki, kiszoną kapustę, dodać tartej bułki i wszystko wymieszać
Krok 1 - z mielonym kotletem pierogi żytnio pszenne... foto
2
do misy robota wsypać wszystkie składniki na ciasto, hakiem wyrabiać na sprężyste ciasto, jeśli potrzeba to dosypać mąki pszennej lub dolać gorącej wody
Krok 2 - z mielonym kotletem pierogi żytnio pszenne... foto
3
wyrobione ciasto włożyć do woreczka i zostawić na 30 minut aby odpoczęło
Krok 3 - z mielonym kotletem pierogi żytnio pszenne... foto
4
porcje ciasta cienko dość cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, ciasto z mąką żytnią jest dość klejące i nie da się całkiem cienko rozwałkować, szklanką do koktaili /ma większy otwór/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi, wkładać do ciut posolonego wrzątku z łyżeczką oleju, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 2 minuty, składniki okrasy usmażyć na patelni i polać pierogi na talerzu - pierogi z tym farszem są syte, smaczne................SMACZNEGO!!!
Krok 4 - z mielonym kotletem pierogi żytnio pszenne... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 18.11.2015 17:52
a to ciekawy sposób na mielone z poprzedniego dnia.chociaż ja bardzo lubię takie mielońce na kanapce(pokrojone w plasterki) albo tosty z mielonymi
MAR3STA 17.11.2015 10:32
świetny sposób na kolejne ,,nowe" danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak