Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W-zetka porzeczkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier biały 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko 1 szklanka
jaja 2 sztuki
olej 0,5 szklanki
powidło śliwkowe 3 łyżki
kakao 3 łyżki
sok z czerwonej porzeczki 0,75 litra
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 5 łyżek
masło roślinne 0,5 kostki
masło śmietankowe 0,5 kostki
czerwona porzeczka 15 dag
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: W-zetka porzeczkowa

Wykonanie ciasta:
Do mąki wsypać cukier wanilinowy, cukier puder, mleko i 2 żółtka, kakao, olej, sodę- zmiksować. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek i 0,75 litra soku z porzeczki. Ciasto wyłożyć na formę i piec 30 minut w temp. 170-180 stopni.

Wykonanie masy:
Masła utrzeć, dodać cukier puder i śmietankę- wymieszać.

Placek po wystudzeniu przekroić wzdłuż. Wysmarować powidłem i przekładać przygotowaną w między czasie masą.
Wierzch placka wysmarować kremem i ułożyć owoce (ja używam owoców z kompotu)
ps. Z brzegów tortownicy wykrawam odrobinę ciasta, kruszę i posypuję wierzch w-zetki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 01.10.2012 16:04
ciekawy może byc smak, oryginalny przepis
agnieszka214 01.10.2012 09:52
fajny pomysł
Barbara/zuza22_85 01.10.2012 09:17
super
Kasia35 01.10.2012 08:46
porzeczkowej w-zetki jeszcze nie jadłam; na pewno wypróbuję :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak