Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W-Z ka biszkoptowa

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 7 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier drobny 1 szklanka
ocet 2 łyżeczki
kakao ciemne 2 łyżki
Krem:
śmietana 30% 800 ml
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 16 g
poncz
woda letnia 3/4 szklanki
rum 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka
DODATKOWO:
bita śmietana
Żelatyna wieprzowa Prymat
dżem z czarnej porzeczki 1/2 litra
woda 1/4 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: W-Z ka biszkoptowa

Biszkopt: Białka oddzielić od zółtek i ubić na sztywną pianę powoli wsypywać cukier aż do skończenia.Nastepnie dodać żółtka i wymieszać Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczną połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać, wsypać do masy jajecznej delikatnie wymieszac samymi rurkami od miksera lub łyżką nie mikserem aby nie zaciągnąć ciasta.

Tak przyrządzony biszkopt kakaowy wylać na wyłożoną pergaminem dużą blachę do pieczenia włożyć do piekarnika i piec 25-30 min w temp 170* po upieczeniu wyjać i upuscić ciasto w blaszce z odległości 40 cm od ziemi co zapobiegnie opadaniu i ciasto pozostanie puszyste.Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po czym przekroić wzdłuz na połowę .Najlepiej jest upiec ciasto dzień przed sporządzeniem placka wtedy ładnie się kroi.


Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić idealnie aby nie było grudek w gorącej wodzie i lekko przestudzona powoli wlewać do masy śmietanowej,wymieszac dokładnie.


Poncz: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier puder wycisnąć sok z cytryny wlać rum i dokładnie wymieszać .

Przełożenie: Blat biszkopta nasączyć połową ponczu,posmarować ciasto połową dżemu porzeczkowego wyłożyć mase śmietanową wyrównać krem,przykryć drugim blatem ciasta nasączyć reszta ponczu i wysmarować dżemem.

Tak przygotowane ciasto polać polewą czekoladową i udekorować kleksami bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pasta 21.02.2014 11:04
piekłam!!! przepis doskonały, polecam z wielkim przekonaniem!!!
21.02.2014 11:03
piekłam, przepis doskonały, polecam z wielkim przekonaniem!!!
Alex_M 03.09.2013 12:53
wygląda smakowicie! :)
SmakolykiJoanny 03.09.2013 09:19
Pyszne te twoje ciacho nie można przejść obojętnie .
Małgorzata9 02.09.2013 23:03
uwielbiam ciasta biszkoptowe
halina17 02.09.2013 23:02
Smaczne ciasto.
dziewczyna_z_kodeksem 02.09.2013 21:58
jedno z moich ulubionych ciast !
Izabela77 02.09.2013 20:54
uwielbiam wz
Bożena6 02.09.2013 20:54
Pyszności..
Aannkaa82 02.09.2013 20:17
Uwielbiam to ciasto.
ana1 02.09.2013 20:11
cudne ciasto
Magula 02.09.2013 18:38
Pracochłonne, ale efekt powalający.
jussta 02.09.2013 16:14
pycha ciacho
Aleksandra/Olcia 02.09.2013 16:00
uwielbiam wuzetkę
everay 02.09.2013 15:53
jak z cukierni:)) super
IwonaDD 02.09.2013 15:41
pięknie się prezentuje
Lis 02.09.2013 15:40
Wygląda przepysznie:)
migotka28 02.09.2013 15:06
apetycznie wygląda
V_kuchareczka 02.09.2013 15:03
przepysznie się prezentuje
Konczi 02.09.2013 14:49
bardzo lubię takie ciacha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak