Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne ptysie
Farsz z tuńczyka: Jajko pokroić w kostkę, dodać posiekane kapary, rozdrobnionego tuńczyka, majonez, sól i pieprz do smaku i wymieszać.
Farsz z kurczaka: Mięso oddzielić od kości i skórki, pokroić drobno. Dodać pokrojone w małą kostkę morele, uprażone na suchej patelni, posiekane orzechy i posiekane listki mięty. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.
Farsz z sera: Ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Jajko pokroić w kostkę, żurawinę pokroić w paseczki. Wszystko połączyć, dodać chrzan, majonez, pieprz i sól i wymieszać.
Farsz z szynki: Szynkę i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać majonez, doprawić i wymieszać.
Ptysie przekroić, napełnić dolną część farszem i przykryć górną częścią. Od razu podawać.