Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyśmienita golonka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 2 sztuki
cebula biała 3 sztuki
kostka rosołowa 1 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
ziele angielskie 3 ziarna
pomidory suszone Smak 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1,5 łyżki
Czosnek suszony Prymat 3 łyżki

Porada

Do brytwanki oprócz cebuli można również dodać kapustę kiszoną.

Przepis i sposób przygotowania na: Wyśmienita golonka

Kroki postępowania

1
Umyte golonki wkladamy do garnka. Zalewamy piwem. Ja użyłam Somersby o smaku jeżynowym ale może być to także każde inne piwo. Siekamy natkę i dodajemy do garnka wraz z kostką rosołową i resztą przypraw. Zalewamy jeszcze wodą tak aby golonki byly całkowicie przykryte.
Krok 1 - Wyśmienita golonka foto
2
Czas gotowania jest zależny od wielkości golonek oraz rodzaju garnka. Ja używam szybkowara i takie średnie golonki gotuje w nim około 30 minut.
Krok 2 - Wyśmienita golonka foto
3
Gdy golonki dochodzą siekamy cebule w piórka i przygotowujemy brytwankę bez pokrywki.
Krok 3 - Wyśmienita golonka foto
4
Gdy golonki już sie ugotują wstawiamy piekarnik na 220 stopni i wykładamy je do brytwanki posypując dookoła przygotowane wcześniej cebule. Zalewamy wywarem, w którym były gotowane golonki (około 3/4 szklanki), a skórkę golonki smarujemy miodem by uzyskać chrupiaca skórkę.
Krok 4 - Wyśmienita golonka foto
5
Do nagrzanego piekarnika wkładamy nie przykrytą brytwankę i pieczemy 20-30 zaglądając co jakiś czas jak wygląda skórka.
Krok 5 - Wyśmienita golonka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak