Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wykwintny kurczak ze szpinakiem i serem pleśniowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
szpinak mrożony 200 g
ser z niebieską pleśnia kawałek
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól do przyprawienia
pieprz do przyprawienia
curry 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
papryczka chili 1

Przepis i sposób przygotowania na: Wykwintny kurczak ze szpinakiem i serem pleśniowym

Piersi z kurczaka naciąć, w taki sposób, by stworzyły kieszonkę na farsz. Doprawić solą, pieprzem, curry, cytryną oraz słodką papryką. Przyprawić kurczaka delikatnie, by przyprawy wydobyły smak kurczaka, a nie przytłumiły go.
Szpinak rozmrozić, zagotować, dodać czosnku i pozwolić mu odparować. Pokroić ser pleśniowy w plastry, nafaszerować nim piersi z kurczaka. Następnie faszerować szpinakiem wymieszanym z papryczką chili. Tak przygotowane kieszonki związać białą nicią.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i dwie łyżki oleju, następnie podsmażyć kurczaka z wszystkich stron, potem dusić około 15 minut od czasu do czasu go obracając.
Kurczaka ściągnąć z patelni, odwiązać nici. Podawać z ulubionymi dodatkami i warzywami.

Smacznego! Karla

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 25.02.2013 14:11
smakowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak