Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wuzetka

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 2/3 szkl
cukier 2/3 szkl
kakao 2/3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

powidła śliwkowe 260 g
rum 4 łyżki

Krem

śmietana kremówka 1 litr
cukier puder 2/3 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Polewa

czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g
śmietana 30% 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka

1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 25x36cm.
Piec około 30-40 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.
2. Powidła wymieszać z rumem. Posmarować dolny biszkopt.
3. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na sam koniec dodać żelatynę, krótko zmiksować. Kilka łyżek masy odłożyć do dekoracji, resztą przełożyć blaty ciasta.
4. Czekolady połamać na kawałki i wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować kleksami z pozostałej bitej śmietany. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 18.09.2016 13:48
kuszaco wyglada takie pyszne ciacho
Krystyna32 03.12.2014 13:35
ale pyszności
wwwiolka 03.12.2014 12:20
Bardzo fajny przepis.
kasia.s 03.12.2014 12:03
Imponujące:)
Czyki 03.12.2014 11:54
Uwielbiam to ciasto :)pysznie podane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak