Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wulkaniczna wyspa

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bita śmietana 1
truskawki 8 szt
mleko 200 ml
cukierki czekoladowe
galaretka 1 o smaku pina colada:
galaretka 2 o smaku pink margarity

Przepis i sposób przygotowania na: Wulkaniczna wyspa

SKŁADNIKI :

1 Galaretka o smaku Pina Colada
2 Galaretki o smaku Pink Margarita
1 opakowanie Bitej śmietany
200 ml zimnego mleka
5 połówek brzoskwiń
8 świeżych dużych truskawek
Cukierki czekoladowe torciki

Masa piankowa gwiazdki:
200 ml śmietany 30 %
100 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
2 łyżeczki żelatyny
50 ml wody

Zaczynamy wykonanie deseru od zrobienia pianek gwiazdek. Zaczynamy dzień wcześniej gdyż pianka wymaga dokładnego zastygnięcia.
A więc:
Żelatynę zalewamy zimna wodą i ostawiamy by napęczniała.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dokładając pod koniec ser mielony. Nadal ucierając wlewamy podgrzaną żelatynę . Dokładnie łączymy ze sobą by nie było grudek. Masę przelewamy do podłużnej foremki 1 cm warstwę .
Po zastygnięciu specjalnym przyrządem do wycinania gwiazdek w warzywach wycinamy nasze gwiazdki w piance.

Rozpuszczamy galaretki o smaku Pink Margarita i Pina Colada osobno każdą w 1,5 szklance wrzątku.
Odstawiamy do lekkiego stężenia. Galaretkę o smaku Pina Colada przelewamy do dwóch miseczek.Brzoskwinie z puszki odsączamy od soku i kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do jednej połowy galaretki Pina Colada . Cukierki torciki kroimy na 3 mm kawałki.
Truskawki myjemy,osuszamy i kroimy w plastry.

Do foremek wlewamy 4 łyżki galaretki z kawałkami brzoskwiń .Odstawiamy do lodówki by lekko stężała. Następnie na wierzch przy ściance foremki układamy piankę w kształcie gwiazdek na przemiennie z kawałkami cukierków czekoladowych torciki.
Zalewamy je by całkiem zakryć galaretką Pink Margarita
Znów odstawiamy do lodówki by galaretka dobrze stężała.
Ostatnim etapem jest ułożenie plastrów truskawek na galaretce co czynimy.
Zalewamy je resztą galaretki o smaku Pina Colada.
Pianka :
1 opakowanie galaretki Pink Margarita rozpuszczamy w 1 szklance wody. Odstawiamy by lekko stężała. Międzyczasie ubijamy Bitą śmietanę w 200 ml zimnego mleka .
Do niej dodajemy tężejąca galaretkę . Chwilę chłodzimy.

Nakładamy masę do szprycy i dekorujemy wyciągnięty deser na talerzu truskawkami do dołu.
Dekorujemy opłatkowymi stokrotkami i perełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 16.09.2013 15:45
pięknie wyglądają te wulkany
kate.500 03.08.2013 08:48
pyszny i piekny deserek
wedith1 01.08.2013 11:01
Fajnie to wygląda :)
Łucja 03.07.2013 23:02
piękny deserek :)
mysza75 25.06.2013 11:57
Jakie piękne twoje wyspy. Kwiatki, wszystko dopracowane cudnie :-)
migotka28 21.05.2013 11:35
fajny kolorowy deserek
romanrafal
romanrafal 12.05.2013 14:26
wyglądają jak obraz i dotego napewno pyszne
Neetka90 11.05.2013 20:49
oo.. fajnie wyszło
caralajna 10.05.2013 01:37
w moim Realu nie ma takich fajnych galaretek :(
smakowita 08.05.2013 12:25
ślicznie wyglądają
Anna169Hosz 08.05.2013 12:20
Wygląda obłędnie!
reniatka 07.05.2013 11:46
piękny deser!!!
ZEWA 06.05.2013 20:49
bardzo pomysłowe i apetyczne .
ONY_za_kare 06.05.2013 15:41
ale śliczne Ci wyszły! Pycha deserek!
Bernadeta1 02.05.2013 18:15
deserek jak z bajki,pyszny
anemon 02.05.2013 14:57
Masz niesamowite pomysły, świetnie wyglądają Twoje desery.
cooleczka 02.05.2013 11:54
Twoje specjały są tak pięknie podane :)
olkaaa 02.05.2013 07:44
ładne wygląda
Wiesława1 01.05.2013 21:31
dużo czasu ,ale jaki efekt!!!!Słodkie cudeńka
babajaga1969 01.05.2013 21:11
pięknie dopracowany deserek
Aannkaa82 01.05.2013 19:24
Wyglądają rewelacyjnie.
IZABELA29 01.05.2013 19:22
ja kupiłam w Realu
alaaa 01.05.2013 19:08
jak kolorowa,jedną poproszę
Konczi 01.05.2013 18:49
wiosennie !
adelajda 01.05.2013 18:35
super !!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak