Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina z pitą z grilla

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Steki z grilla podane z pitą i warzywami. Do tego sos lekki i mamy fajną propozycję na letniego grilla. Możemy zrobić sobie taką przekąskę na wynos, albo na pikniku.

Składniki:

Składniki grilla:

pita 4 sztuki
steki z polędwicy wołowej 4 sztuki
rukola 0.5 opakowania
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
seler naciowy 3 gałązki
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 łyżeczka
olej 4 łyżeczki

Sos czosnkowy:

jogurt grecki 200 gramów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
szczypior 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina z pitą z grilla

Steki wołowe przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, papryki, przyprawę do wołowiny, 1/3 szklanki oleju, obtaczam w marynacie i zostawiam na noc w lodówce. Steki grilluję z dwóch stron po około 5 minut, w zależności jaki stopień wysmażenia lubimy. Paprykę kroję na kawałki, cukinię na plastry 0,5 cm grube, smaruję oliwą, posypuję solą, pieprzem i grilluję. Cebulę kroję w krążki i też grilluję, razem z pitą. Od pity odcinam około 2 cm ciasta na szerokości, w ten sposób zrobimy kieszonki. Wkładamy w środek każdej rukolę, trochę sosu, stek, paprykę, cukinię, cebulę, kawałek selera naciowego. Składniki sosu mieszam, czosnek dodaję sprasowany, szczypior pokrojony. Pitę podaję z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak