Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wódka anyżowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 2 litry
woda 4 szklanki
cukier 3-4 szklanki
Goździki całe Prymat 3 g
Anyż nasiona Prymat 1/2 szklanki
skórka z pomarańczy 5 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wódka anyżowa

Anyż, goździki, sparzoną skórkę z pomarańczy przełożyć do słoja i wlać spirytus. Zostawić w słonecznym miejscu na 3-4 dni.

Zlać spirytus.
Wodę zagotować z cukrem tak, aby się rozpuścił. Wystudzić i ponownie zagotować i wystudzić.

Do wody z cukrem powoli wlewać spirytus mieszając łyżką. Spirytus wymieszany z wodą wlać do słoja przecedzając przez watę i flanelkę. Zakręcić i odstawić na kilka tygodni.

Następnie delikatnie zlać do butelek wódkę.
Zakręcić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 08.12.2013 13:42
próbowałam kiedyś,pyszna:)
Babciagramolka 27.11.2013 19:58
A ja mam grecką anyżówke ouzo i wykorzystuję ją do doprawiania potraw.
6zer
6zer 27.11.2013 10:28
fajny trunek
Lis 26.11.2013 23:31
Ciekawy pomysł na wódkę:)
patryska76 26.11.2013 19:46
Pyszny trunek ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak