Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoska terrina ziemniaczana

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka gotowana 30 dag
ząbek czosnku 2
śmietana 30% 40 dag
sól
Pieprz biały mielony Prymat
ser żółty 10 dag
bazylia świeża 1/2 pęczka
ziemniaki 1 kg
olej 1 łyżka
oliwki czarne 10 szt
oliwki zielone 10 szt

Porada

Do zrobienia tej terriny najlepiej użyć szynki prosciutto.

Przepis i sposób przygotowania na: Włoska terrina ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Natłuszczamy prostokątną foremkę olejem, wykładamy 2-3 warstwami foli aluminiowej, tak aby wystawała po ok 5 cm nad brzegami. Smarujemy folię olejem. Wykładamy szynkę , powinna wystawać również ponad brzegi.
Krok 1 - Włoska terrina ziemniaczana foto
2
Ziemniaki obieramy, myjemy i szatkujemy na cieniutkie platki. Ser ścieramy. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem .Bazylię myjemy i drobno siekamy.
Krok 2 - Włoska terrina ziemniaczana foto
3
Układamy na szynce 2-3 warstwy ziemniaków, posypujemy bazylią i serem, polewamy śmietaną. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
Krok 3 - Włoska terrina ziemniaczana foto
4
Zawijamy szynkę do środka tak aby pokryła dokładnie ziemniaki. Przykrywamy wystającą folią i pieczemy ok 1,5 godziny w 200 st.
Krok 4 - Włoska terrina ziemniaczana foto
5
Wyciągamy terrinę z piekarnika. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia - najlepiej na całą noc. Ostrożnie wyciągamy z foremki, odwracamy i ściagamy folię aluminiową. Oliwki kroimy na połówki i ozdabiamy terinnę oliwkami i bazylią. Podajemy jako samodzielne danie lub z sałatką i ulubionym sosem.
Krok 5 - Włoska terrina ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 11.04.2014 19:18
Ciekawa terrina.
IwonaDD 11.04.2014 11:03
świetny przepis
krystyna330 11.04.2014 10:55
genialny przepis
kloruś 11.04.2014 10:09
wygląda przesmacznie :)
Magula 11.04.2014 08:40
Ciekawy przepis
Ola1984 11.04.2014 07:13
Bardzo fajne i proste danie.
Róża1 10.04.2014 22:59
wspaniały pomysł !!! zabieram przepis :-)
alaaa 10.04.2014 21:10
wygląda świetnie
Ankha 10.04.2014 20:27
Bardzo ładna w przekroju
reniatka 10.04.2014 20:23
wspaniałe jedzonko
fotoviderek 10.04.2014 18:45
Ta terrina zapowiada się bardzo smacznie :)
caralajna 10.04.2014 18:36
ciekawy przepis
Katarzyna59 10.04.2014 18:01
bardzo apetyczna
wwwiolka 10.04.2014 17:55
Bardzo fajny przepis.
Mniam 10.04.2014 17:54
Wygląda rewelacyjnie i na pewno też tak smakuje.
Edith85 10.04.2014 16:28
wygląda super :)
lara 10.04.2014 15:39
ciekawa propozycja
Bernadeta1 10.04.2014 15:31
pomysł rewelacyjny, smaczne
Marta1986 10.04.2014 14:50
bardzo smaczne
berys18 10.04.2014 14:31
bardzo fajny pomysł
brioszka 10.04.2014 14:04
wow, fajny pomysł!
Laila2786 10.04.2014 13:29
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak