Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne zielone risotto ze szparagami

5.0
(13)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak Waszym zdaniem pachnie wiosna? Czyżby zielonym, aromatycznym risotto z dodatkiem szparagów, zielonego groszu i szpinaku? Ten przepis Was zaskoczy! 

Składniki:

Składniki:

ryż arborio 1/2 kg
cebula szalotka 2 sztuki
czosnek (pokrojony w plastry) 1 ząbek
szparagi zielone 1 pęczek
zielony groszek 1 szklanka
liście szpinaku 200 g
bulion warzywny Kucharek 1 litr
Kucharek Smak Natury do smaku
parmezan starty 1 szklanka
masło 100 g
białe wino wytrawne 1/2 szklanki
bazylia świeża do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne zielone risotto ze szparagami

 

1. W rondlu na połowie masła smażymy cebulę, czosnek, szparagi, zielony groszek po kilku minutach dodajemy ryż i smażmy aż ryż się zeszkli.

2. Do tak przygotowanego ryżu wlewamy wino, gotujemy aby odparowało, następnie wlewamy chochlę bulionu i mieszamy.

3. Czynność tą powtarzamy kilka krotnie, aż ryż wchłonie bulion i stanie się al dente.

4. Pod koniec dodajemy pozostałą część masła, szpinak, ser parmezan, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do dań.

Podajemy dekorując listkami bazylii

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak