Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna zupa z botwiny z młodymi ziemniakami smażonymi z maślanką Tomka Jakubiaka
cebulę i seler. Gdy już będą szkliste, dodaj skórkę z cytryn, ziele, liście laurowe i zalej 4–5 litrami wody.
Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj około godziny.
W tym czasie ugotuj ziemniaki (niech się lekko rozgotują).
Botwinę podziel na buraczek, łodygę i listki. Łodygę drobno posiekaj, buraka pokrój na zapałki, a listki
wrzuć do zimnej wody.
Gotowy wywar przecedź i wstaw na mały ogień. Dodaj cukier, sok z cytryny, sól i pieprz.
Sprawdź, czy wywar jest odpowiednio kwaśny. Do doprawionego wywaru wrzuć buraki, botwinę
oraz marchewkę posiekaną w talarki i chwilę gotuj na najmniejszym ogniu.
Gdy wywar będzie esencjonalny, wyłącz.
Na patelni rozpuść masło, ale nie usuwaj powstałej pianki. Dorzuć ziemniaki i rozgnieć je widelcem
na purée. Chwilę smaż i dodaj tymianek oraz maślankę, wymieszaj i dopraw.
Na talerzu połóż dużą łyżkę purée i zalej bulionem z warzywami. Posyp wszystko koperkiem i liśćmi
botwinki. Do zupy świetnie pasuje jajko w koszulce ułożone na wierzchu.