Przepis i sposób przygotowania na: Winogronowy torcik
Upieczony,ostudzony biszkopt kroimy tak aby powstały trzy krążki. Każdy krążek nasączamy ponczem.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i studzimy.
Śmietanę(750 ml)ubijamy,dodajemy tężejącą galaretkę,chwilę miksujemy.
Pierwszy krążek umieszczamy w tortownicy,wylewamy porcję śmietany,układamy połówki winogron( wcześniej musimy je pokroić i oczyścić z pestek),przykrywamy drugim krążkiem i powtarzamy czynność ze śmietaną i winogronami.Kładziemy trzeci krążek,wylewamy cienką warstwę na wierzch tortu i wstawiamy do stężenia do lodówki.
Kiedy śmietana zastygnie wyjmujemy delikatnie torcik z tortownicy.Ubijamy pozostałą śmietanę(250 ml),smarujemy boki i przyklejamy wokół tortu rurki waflowe.Pozostałą śmietaną dekorujemy brzeg,po środku układamy połówki winogron.