Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winna szarlotka z polewą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 20 dag
cukier 10 dag
masło 13 dag
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa jabłkowa

jabłka 2 kg
masło 5 dag
cukier 5 dag
rodzynki 10 dag
sok z cytryny 1 sztuka (mała)
budyń śmietankowy 1 opakowanie

Polewa

masło 1/2 łyżki
miód 1 łyżka
cukier 5 dag
mleko 2 łyżeki
migdały w płatkach 5 dag
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Winna szarlotka z polewą

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, zimne masło i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 1 - Winna szarlotka z polewą foto
2
Tortownicę 26 cm natrzeć masłem i wyłożyć rozwałkowane ciasto, tak aby brzegi ciasta były podniesione.
Krok 2 - Winna szarlotka z polewą foto
3
Masa jabłkowa: Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę (u mnie dość spora kostka). Dodać sok z cytryny, cukier, masło i rodzynki i dusić na małym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i dodać budyń, który dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
Krok 3 - Winna szarlotka z polewą foto
4
Polewa: Masło, cukier, miód, mleko i płatki migdałów zagotować i gorące wylać na masę jabłkową. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 35-40 minut.
Krok 4 - Winna szarlotka z polewą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 13.03.2016 08:59
rewelacja :)
Mama niejadka 25.04.2015 17:10
Super placek
RenataZ-et 25.04.2015 13:01
bardzo smaczna :)
adelajda 25.04.2015 10:57
Pysznie u Ciebie :)
Benita 24.04.2015 23:38
Z chęcią bym skosztowała :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak