Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny sos z suszonych grzybów

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 200 gram
cebula biała 1 sztuka
masło 82% 100 gram
śmietana 30% 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

Porada

Do sosu można dodać ziarenko ziela angielskiego i mały listek laurowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny sos z suszonych grzybów

Kroki postępowania

1
Grzyby zalej gorącą wodą i pozostaw na 1 godzinę aby się namoczyły i oczyściły z drobinek piasku.
Krok 1 - Wigilijny sos z suszonych grzybów foto
2
Po namoczeniu grzybów wyłóż je na deskę i potnij w paseczki.
Krok 2 - Wigilijny sos z suszonych grzybów foto
3
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę.
Krok 3 - Wigilijny sos z suszonych grzybów foto
4
Dodaj również pocięte grzyby.
Krok 4 - Wigilijny sos z suszonych grzybów foto
5
Grzyby dusimy przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 5 - Wigilijny sos z suszonych grzybów foto
6
Następnie dolej 1 szklankę gorącej wody, dodaj sól i pieprz. Gotuj 10 minut i na koniec dodaj śmietankę.
Krok 6 - Wigilijny sos z suszonych grzybów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 14.10.2014 12:34
To prawda :) juz niedługo...
adelajda 12.10.2014 12:54
Świętami już zapachniało :)
Marta Ryżek-Kalkowska 12.10.2014 11:47
Bardzo proszę się częstować :) z takich grzybów jest najlepszy :)
Ewelina1991 12.10.2014 09:58
aż ślinka cieknie ;)
Czyki 12.10.2014 09:41
Ja tez poproszę takiej zupki :)
Ali 12.10.2014 05:37
Wygląda smakowicie, zjadłbym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak