Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowa galareta na golonce

5.0
(33)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1 szt
mięso wieprzowe bez kości 600 g - szynka
marchew 2-3 szt
pietruszka 1 szt
seler kawałęk
por kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 ziarenek
sól i pieprz
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cytryna 1 do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowa galareta na golonce

Kroki postępowania

1
Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy umytą golonkę i mięso, dodajemy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość wodą (2 razy wody co mięsa i warzyw), solimy i gotujemy na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 4-5 godzin. Mięso ma się rozgotować i odpadać od kości. Odcedzamy do garnka wywar, doprawiamy pieprzem i solą (wywar ma być bardzo słony) dodajemy żelatynę i podgrzewamy (wywaru powinniśmy mięć około 1,5 l).
Krok 1 - Wieprzowa galareta na golonce foto
2
Mięso obieramy od kości i tłuszczu, kroimy wraz z częścią marchewki. Do miseczek przekładamy mięso z marchewką,
Krok 2 - Wieprzowa galareta na golonce foto
3
Zalewamy wywarem i wstawiamy do lodówki na noc.
Podajemy z sokiem z cytryny.
Krok 3 - Wieprzowa galareta na golonce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesia 03.04.2023 22:27
Witam
Doradca Smaku 04.04.2023 12:16
No cześć! :)
adelajda 02.01.2016 17:06
Muszę ugotować :)
Marta Ryżek-Kalkowska 02.01.2016 16:49
Dawno już nie jadłam.
fotoviderek 02.01.2016 16:20
Tradycyjna najlepsza :)
Eliszka 15.03.2024 19:43
A gdzie czosnek?
Wafelek2601 02.01.2016 16:12
Uwielbiam taką galaretkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak