Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 45 dag
drożdże 3 dag
cukier 5 dag
żółtko jajek 3 szt
masło 5 dag
mleko 300 ml
masło 20 dag
białko 1 do smarowania ciasta
mąka do podsypania
galaretka morelowa 1 słoik

Porada

Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100 ml mleka zrobić rozczyn.
Krok 1 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
2
Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie wyrobić.
Krok 2 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
3
. Pod koniec dodać stopione masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe miejsce .
Krok 3 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
4
Wyrośnięte wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki masła lub rozsmarować zostawiając margines.
Krok 4 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
5
Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.
Krok 5 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
6
Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 4-5mm i pokroić w duże kwadraty.
Krok 6 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
7
Na środku każdego położyć łyżeczkę musu morelowego, naciąć rogi ciasta i
Krok 7 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
8
złożyć wiatraczek.Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły.
Krok 8 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
9
Posmarować białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 9 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
10
Gorące oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Krok 10 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 09.10.2014 14:28
Pięknie wygląda a w smaku napewno pyszności.
iziona 09.10.2014 08:18
No ja sobie ten przepis zapisuję :)
Maria 70 08.10.2014 17:44
Wspaniałe.Lubię wypieki z takiego ciasta .
EmciaPichci 08.10.2014 16:43
woow! wyglądają ekstra!
Christopher 08.10.2014 15:30
Zapewniam,że ciasto jest pyszne.Lekkie, listkujące, pulchne. Robię je za rzadko,tak mówi rodzinka.
wyattearp 08.10.2014 13:39
pyszne wiatraczki
Mniam 08.10.2014 11:37
Muszą być bardzo smaczne.
mysza75 08.10.2014 11:22
jaki piękny wiatrak można nim pokręcić ha ha
dodi 08.10.2014 11:11
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak