Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiatraczki z ciasta duńskiego

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płat ciasta duńskiego 1 sztuka
marmolada 3 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Wiatraczki z ciasta duńskiego

Kroki postępowania

1
Z przygotowanego płatu ciasta wałkujemy prostokąt o wym. 25x30 cm i wykrawamy rolką do pizzy lub zwykłym nożem kwadraty o wym. 10x10 cm.
Krok 1 - Wiatraczki z ciasta duńskiego foto
2
Następnie każdy róg nacinamy zostawiając w środku ok. 2-3 cm.
Krok 2 - Wiatraczki z ciasta duńskiego foto
3
Co drugi róg zawijamy do środka i lekko dociskamy, aby zrobić miejsce dla marmolady.
Krok 3 - Wiatraczki z ciasta duńskiego foto
4
Wiatraczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do napuszenia na ok. 15 min. Po tym czasie nakładamy do środka po łyżeczce dżemu ( ja nakładałam za pomocą szprycy cukierniczej ). Smarujemy lekko roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika na 10-12 min. w temp. 200 C. Po ostudzeniu ciastka możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Wiatraczki z ciasta duńskiego foto
5
Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl
Krok 5 - Wiatraczki z ciasta duńskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justys759 29.10.2012 14:28
czy można ciasto duńskie zastąpić ciastem francuskim?
Lemon 29.10.2012 12:11
fajne
babajaga1969 29.10.2012 10:08
wyglądają pysznie i pomysłowo:)), ale ja nie mam ciasta duńskiego:(
Joannasz3190 29.10.2012 09:52
Wyglądają wspaniale :)
ilka_86 29.10.2012 09:35
ale piękne te Twoje wiatraczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak