Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiatraczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
mąka 340 g
cukier puder 2/3 szkl
jajko 1 szt
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
konfitura

Przepis i sposób przygotowania na: Wiatraczki

Wymieszać razem suche składniki. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać jajko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto zagnieść jeszcze 2-3 razy i następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinać radełkiem kwadraty o boku około 8 cm. Następnie każdy kwadrat naciąć troszkę po przekątnych. Środek kwadratów posmarować konfiturą (około 3/4 łyżeczki) i rogi zlepiać na środku kwadratu, tworząc wiatraczki. Ciastka piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut (180oC na funkcji góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez około 10 minut i dopiero wtedy je przenosić na talerzyk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bhb8 02.12.2013 22:48
Podoba mi się kształt :)
EwelinkA_93 02.12.2013 22:20
pyszności :-)
Renata9 02.12.2013 22:18
super te wiatraczki
migotka28 02.12.2013 22:04
fajne te ciasteczka ja jeszcze nie robiłam takich wiatraczków
Paolcia 02.12.2013 21:59
trzeba skosztować :)
treonina 02.12.2013 21:44
lubię takie ciasteczka :-)
Noruas 02.12.2013 21:36
fajnie wyglądają, proste czyli tak jak lubię ;)
Janina 02.12.2013 21:20
Fajne ciastevzka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak