Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wesołe świnki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gotowe ciasto drożdzowe 1/2 płatu
mleko 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
ziarenka pieprzu kilka szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wesołe świnki

Kroki postępowania

1
Ciasto drożdzowe rozwijamy na płasko i szklanką wycinamy duże kółka na głowy. Małym kieliczkiem wycinamy kółka na ryjek, ze skrawków ciasta formujemy uszka. Wszystkie części sklejamy ze sobą smarując delikatnie mlekiem.
Krok 1 - Wesołe świnki foto
2
Oczka robimy z ziarenek pieprzu (które oczywiście należy wyciągnąc przed zjedzeniem), a dziurki w ryjku z ziarenek pieprzu lub posypki czekoladowej.
Krok 2 - Wesołe świnki foto
3
Żółtko mieszamy z łyżką mleka i smarujemy tym całe bułeczki, aby były bardziej błyszczące.
Krok 3 - Wesołe świnki foto
4
Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni.
Krok 4 - Wesołe świnki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danost 13.05.2013 07:22
pomysłowe, a ja w przeciwieństwie do pyzy zazdroszcze temu kto je dostanie
Magula 19.02.2013 13:01
tak, akurat robiłam bez nadzienia, a pieprzu rzecz jasna nikt nie jadł
SmacznaPyza 18.02.2013 18:04
suche, bez nadzienia ? o ten pieprz - nie zazdroszczę temu kto go zje
sylwia / sytofala 02.09.2012 22:56
:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak