Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wesoła gąska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąki pszennej 1/2 kg
drożdży świeżych 2 dag
cukru 8 dag
mleko 200-250 ml
jaj 1 szt
soli 1 szczypta
rodzynek 1 lyżeczka
Do dekoracji:
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Wesoła gąska

Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić niewielkie zagłębienie. Do dołka wsypać rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru, zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Wymieszać. Przygotowany zaczyn oprószyć łyżeczką mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, w miarę możliwości z dala od okna. Gdy na warstewce mąki pojawią się rysy, dodać olej lub oliwa hiszpańska, jajko, szczyptę soli, resztę mleka i cukru. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Stolnice oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm. Za pomocą szablonu wyciąć gąskę, przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Żółtka rozmącić widelcem, posmarować ciasto. Na głowie ptaka przykleić oczy z rodzynek. Blachę przykryć ściereczką, odstawić jeszcze na 10 minut. Piec 20-25 minut w temp 180-200stC. Gotowe ciasto przełożyć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto lekko oprószyć cukrem pudrem, podawać natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 14.02.2013 19:27
takie lubię
Bogumiła
Bogumiła 14.02.2013 19:12
musze spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak