Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzony łosoś z kozim serem na francuskim cieście z czerwonym pesto

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 sztuka
jaja 1 sztuka
pomidory suszone Smak 1/2 słoika
oliwki czarne Smak 18 sztuk
łosoś wędzony plastry 100 gram
kozi ser 100 gram
czosnek 2 ząbki
bazylia 16 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzony łosoś z kozim serem na francuskim cieście z czerwonym pesto

Kroki postępowania

1
PESTO:
Do blendera wkładamy:
- suszone pomidory,
- 10 sztuk czarnych oliwek,
- 8 listków bazylii,
- ząbki czosnku.
Miksujemy około 8 minut aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 1 - Wędzony łosoś z kozim serem na francuskim cieście z czerwonym pesto foto
2
CIASTO:
Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 równych części i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Roztrzepujemy jedno jajko, którym następnie smarujemy pokrojone ciasto francuskie. Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem.
Krok 2 - Wędzony łosoś z kozim serem na francuskim cieście z czerwonym pesto foto
3
Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (grzanie góra i dół bez termoobiegu) wkładamy przygotowane kawałki ciasta. Pieczemy około 10 minut do uzyskania złocistego koloru.
Następnie nakładamy przygotowane pesto i wkładamy jeszcze na około 2 minuty do piekarnika.
Krok 3 - Wędzony łosoś z kozim serem na francuskim cieście z czerwonym pesto foto
4
Plastry łososie dzielimy na mniejsze kawałki. Kozi ser trzemy na grubych oczkach tarki.

Na przypieczonych kawałkach ciasta francuskiego układamy łososia, a następnie kozi ser . Zapiekamy przez około 2 minuty.
Osoby, które lubią intensywny smak koziego sera, mogą go niezapiekać i dodać na już upieczonym cieście z łososiem. Przekąski będą miały wówczas intensywniejszy smak.

Dekorujemy bazylią i oliwkami.

Życzymy udanej zabawy karnawałowej :-)
Krok 4 - Wędzony łosoś z kozim serem na francuskim cieście z czerwonym pesto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 12.05.2013 22:05
jakie bogactwo smaków :)
IwonaDD 02.05.2013 08:26
jejku ale wspaniałe !
MAR3STA 25.02.2013 19:32
pyszności
Laila2786 17.02.2013 12:32
super pomysł
kasienka23 30.01.2013 19:39
super danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak