Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka w sosie pomarańczowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątroba cielęca 50 dag
mąka 2 łyżki
masło 3 dag
majeranek do smaku
sól i pieprz do smaku
pomarańcze 2
cukier szczypta
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
słodka śmietana 4 łyżki
sok pomarańczowy 200 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie pomarańczowym

Pomarańcze obrać, włożyć na chwilę do gorącej wody, usunąć białe skórki i podzielić na cząstki.
Wątrobę pokroić na 4 plastry, obtoczyć z każdej strony w mące.
Roztopić masło na patelni, wątrobę krótko podsmażyć z obu stron, oprószyć dużą ilością ziół, a na końcu posolić. Ułożyć na talerzach i odstawić w ciepłe miejsce.
Cząstki pomarańczy podgrzać na patelni, zalać sokiem pomarańczowym, doprawiając do smaku szczyptą cukru.
Sos podbić mąką kukurydzianą oraz uszlachetnić śmietaną.
Wątrobę polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 12.09.2012 12:35
na pewno ma fajny smak w tym sosie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak