Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywne curry z zieloną soczewicą

5.0
(32)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Dzisiaj zapraszam na curry w wersji wege z zieloną soczewicą w roli głównej. Danie jest pożywne i bardzo proste w przygotowaniu, ale pełne niesamowitych smaków i aromatów, które przenoszą nas wprost do kuchni indyjskiej. Gorąco polecam! :)

Składniki:

SKŁADNIKI

soczewica zielona 0.5 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 1 sztuka
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
imbir 2 cm
tymianek 1 pęczek
listki kolendry 1 łyżka
sok z limonki 0.5 sztuki
mleko kokosowe 1 puszka
cukier kokosowy 1 łyżeczka
curry 1.5 łyżeczki
kardamon 1 szczypta
kurkuma 1 szczypta
olej kokosowy 20 mililitrów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywne curry z zieloną soczewicą

Namoczoną i wypłukaną soczewicę gotujemy z dodatkiem listka laurowego według czasu podanego na opakowaniu. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym, a następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę. Do podsmażonych warzyw dodajemy starty na tarce imbir, ugotowaną marchewkę oraz soczewicę, sok z połowy limonki i zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym. Następnie dodajemy przyprawy: curry, cukier kokosowy, kardamon, kurkumę, sól, pieprz oraz świeży tymianek i kolendrę*. Całość dusimy około 2 minuty i gotowe! Życzę smacznego! :)

* Świeżą kolendrę możemy zastąpić natką pietruszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak