Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warstwowe ciasto z musem jagodowo-wiśniowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Orzeźwiające połączenie musu z jagód z musem z wiśni.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 6 szt.
mąka pszenna 0.5 szklanki
budyń czekoladowy 1 szt.
cukier puder 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka

Mus jagodowy:

jagody 400 gramów
galaretka jagodowa 1 szt.
cukier puder 0.5 szklanki

Mus wiśniowy:

wiśnie 400 gramów
galaretka wiśniowa 1 szt.
cukier puder 0.5 szklanki

Dodatkowo:

galaretka różowa 2 szt.
wiórki kokosowe 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowe ciasto z musem jagodowo-wiśniowym

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Suche składniki przesiać i połączyć z masą. Piec 25min w 175C. Po upieczeniu przecinamy na pół.
2. Mus jagodowy: do zblendowanych jagód dodać cukier puder. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl gorącej wody, tężejącą połączyć z jagodami. Wylać na masę. Schładzamy. Wykładamy 2 część biszkoptu.
3. Mus wiśniowy przygotowujemy tak samo jak mus jagodowy. Wykładamy i schładzamy.
4. Górę zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi wg przepisu. Posypać wiórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak