Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wafelki – karmelki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

cukierki miękkie (typu toffi, irysy, krówki) 15 dag
mleko 150 ml
masło 17 dag
cukier 12 dag
cukier waniliowy 1 op
jajko 4 szt
mąka pszenna 18 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

DEKORACJA

polewa czekoladowa
kolorowa posypka cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Wafelki – karmelki

Cukierki zalać mlekiem, podgrzewać mieszając na maleńkim ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą.
Masło utrzeć na pianę. Nie przerywając ucierania, dodawać stopniowo cukier, jajka i cukier waniliowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy. Wlać mleko z rozpuszczonymi cukierkami, wymieszać.
Gofrownicę z serduszkami nagrzać, natłuścić. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta, piec na złoto. Po ostudzeniu podzielić na pojedyncze serca.
Polewę połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, delikatnie posmarować serduszka i przybrać cukrową posypką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak