Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W-Z-kowy RED VELVET

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 25 dag
margaryna 13 dag
cukier 10 dag
powidła śliwkowe 1/2 słoika
jajko 2 sztuki
mleko 10 łyżek
koncentrat barszczu czerwonego 6 łyżek
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Krem

serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 3 łyżki
cukier puder 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Polewa

jagody 150 g
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: W-Z-kowy RED VELVET

Ciasto. tortownica 22 cm.
Ucieramy margarynę z cukrem , stopniowo dodajemy jajka.
Do przesianej mąki dodajemy cynamon, kakao i sodę.
Do utartej margaryny porcjami dosypujemy mąkę , powidła i mleko wymieszane z koncentratem buraczanym.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy i pirczemy w 180 C ok. 40-50 minut.
Krem.
Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem powstały lukier dodajemy do serka i miksujemy. Śmietanę ubijamy i powoli dodajemy do masy serowej.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i pokrywamy zwartym kremem.
Polewa.
Jagody z cukrem lekko podgrzewamy aż puszczą sok ( pod przykrywką).
Jak wystygną polewamy nimi ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 14.02.2016 11:27
Idealny na dzisiejszy dzień
Konczi 13.02.2016 15:33
wygląda bajecznie - cudny deser
Krzysztof15 13.02.2016 12:48
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak