Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

UTOPENCE z cebulą, papryką i selerem naciowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ MARYNATA

ocet 10 % 1/5 szkl.
woda ciepła 2 szkl.
cukier kryształ 2-3 łyżki
przyprawa uniwersalna ziołowa do marynowania
sól do smaku

~ SKŁADNIKI

parówki dobrej jakości 500g
cebula biała 1 duża
papryka czerwona 1 średnia
Papryka ostra mielona Prymat 1 malutka
seler naciowy do smaku
Ziele angielskie całe Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 duży

Porada

Użyłam gotowej czeskiej mieszanki przypraw do marynowania warzyw - w skład wchodziła sól, cukier, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, koper oraz kminek. Można też użyć niewielkiej ilości mieszanki do marynowania ogórków, a przyprawić do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: UTOPENCE z cebulą, papryką i selerem naciowym

Parówki obrać z osłonek i pokroić w średnie kawałki "na jeden kęs" - ułożyć w dużym słoiku.

Wodę z octem zagotować, wsypać sypkie przyprawy z torebki i nakryć garnek - zmniejszyć płomień do minimum i gotować jeszcze 10 minut - odcedzić.

Do gorącej marynaty dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w piórka cebulę, paski łodygi selera naciowego oraz paski papryki i wszystko razem gotować na małym płomieniu 10 minut, doprawić solą i cukrem, i gotową gorącą zalewą napełnić słoik - od razu zakręcić i odstawić do ostygnięcia.

Trzymać dobę w temperaturze pokojowej, a następnie na 2-3 dni wstawić do lodówki.

Podawać z pieczywem, musztardą i piwkiem :)


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.04.2015 18:20
Oryginalna czeska kiełbaska (Špekáček) wygląda trochę jak serdelek, ale w środku ma oczka tłuszczu (np. jak nasza śląska), przez co i strukturę ma nieco inną niż nasze parówki... Zajrzyj pod ten link: ---> http://tiny.pl/xhwvz * Oczywiście możesz spróbować na cienkich parówkach, bo najlepiej zrobić utopence z tych, które nam smakują :) Ja akurat kupuję grube parówki, bo mają ponad 80% mięsa ;) A jak jestem w Czechach, przywożę sobie stamtąd Špekáčky :) Jestem uzależniona od tej marynaty od bardzo dawna i zachęcam, abyś sobie zrobiła marynatę wg własnego smaku! Oryginalne czeskie są bardzo! (za bardzo jak dla mnie) octowe, pikantne i ostre, a ja wolę łagodniejsze smaki - za każdym razem staram się coś zmienić w składnikach ;)
Aleksandra/Olcia 01.04.2015 17:59
a czy można użyć cienkich długich parówek np z szynki? zazwyczaj w przepisach na utopence widzę kiełbaski typu serdelki...króciutkie i grubiutkie :)
Habibi 01.04.2015 16:46
Utopence to tradycyjna przekąska do piwa, czeska i słowacka - znana w tych krajach pewnie od pół wieku, a może jeszcze dłużej ;) Pierwszy raz spróbowałam jakieś 20 lat temu w Czechach i od tej pory robię sobie ucztę co jakiś czas (w różnych smakach i proporcjach), bo tylko ja jadam takie cuda ;)
olkaaa 01.04.2015 16:14
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak