Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 500 g
woda letnia 150-200 ml
olej 1 łyżka
sól szczypta

FARSZ

pieczarki 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw

DODATKOWO

barszcz czerwony

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Przekładamy je na patelnię i smażymy na wolnym ogniu do odparowania wody z pieczarek. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem – ilość według gustu. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Uszka z pieczarkami foto
2
Gdy pieczarki są gotowe wówczas dodajemy bułkę tartą ponownie mieszamy nasz farsz do uszek.
Krok 2 - Uszka z pieczarkami foto
3
Na stolnicę wsypujemy mąkę, w środku robimy wgłębienie w które wlewamy wodę i olej i wsypujemy sól.

Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, do uzyskania jednolitego ciasta pierogowego.
Krok 3 - Uszka z pieczarkami foto
4
Z gotowego ciasta odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Na każdym krążku układamy po łyżeczce farszu.
Krok 4 - Uszka z pieczarkami foto
5
Sklejamy dokładnie brzegi ciasta. Na koniec sklejamy dwa rogi pieroga do siebie uzyskujemy kształt uszka.
Krok 5 - Uszka z pieczarkami foto
6
Uszka wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzach do lekkiego ostygnięcia.
Krok 6 - Uszka z pieczarkami foto
7
Uszka podajemy jako „zupę” z barszczem czerwonym.
Krok 7 - Uszka z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak