Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka mocno grzybowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,75 szklanki+ do podsypywania
sól 1/2 łyżeczki
grzyby suszone 1 garść
cebula 1 sztuka
masło kurkowe 1 łyżka
pieprz mielony 1 do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
woda 1/2 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka mocno grzybowe

Kroki postępowania

1
Grzyby zalać 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić na kilka godzin.
Krok 1 - Uszka mocno grzybowe foto
2
Ugotować na małym gazie w wodzie w której się moczyły.
Krok 2 - Uszka mocno grzybowe foto
3
Odcedzić
Krok 3 - Uszka mocno grzybowe foto
4
zachowując wywar grzybowy do doprawienia barszczu wigilijnego ( powinno zostać ok. 1/2 szklanki płynu - wywar zamrozić jeśli robimy uszka robimy wcześniej).
Krok 4 - Uszka mocno grzybowe foto
5
Grzyby zmielić na drobno.
Krok 5 - Uszka mocno grzybowe foto
6
Cebulę pokroić bardzo drobno i wsypać na suchą rozgrzana patelnię . Mieszając lekko zeszklić . Dodać masło kurkowe i chwile smażyć.
Krok 6 - Uszka mocno grzybowe foto
7
Dołożyć zmielone grzyby suszone. Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym -Ostudzić .
Krok 7 - Uszka mocno grzybowe foto
8
Mąkę lekko osolić i zaparzyć wrząca wodą .
Krok 8 - Uszka mocno grzybowe foto
9
Zagnieść ciasto .
Krok 9 - Uszka mocno grzybowe foto
10
Rozwałkować podsypując mąką .
Krok 10 - Uszka mocno grzybowe foto
11
Wykrawać małe krążki kieliszkiem do jajek ( lub kroić ciasto na małe kwadraciki ) . Nakładać farsz ( po 1/3 łyżeczki ) i zlepiać pierożki - a następnie zlepiać skrajne rogi formując kształt uszka
Krok 11 - Uszka mocno grzybowe foto
12
układać na wysypanej mąka tacce .
Krok 12 - Uszka mocno grzybowe foto
13
Zagotować osoloną wodę . Gotować uszka 1 minutę od wypłynięcia .
Krok 13 - Uszka mocno grzybowe foto
14
Ostrożnie wyjmować łyżka cedzakową i rozkładać by się nie stykały ze sobą i nie posklejały. Ostudzić .
Krok 14 - Uszka mocno grzybowe foto
15
Podawać z barszczem czerwonym w dwóch wersjach :
1)- Gotowane - ciepłe ( mrożone trzeba odmrozić i podgrzać wrzucając na wrzątek lub na parze)
2)- Smażone na rumiano na rozgrzanym na patelni maśle.

Uszka można zrobić wcześniej - ugotować , ostudzić i zamrozić .

Z tej porcji wychodzi ok 35 malutkich uszek .

* Masło kurkowe to po prostu usmażone na maśle kurki - ostudzone , zmielone a następnie utarte z zimnym masłem tak jak każde masło smakowe ( czosnkowe, ziołowe itp.) i zamrożone.
Krok 15 - Uszka mocno grzybowe foto
16
Robię kilka wersji uszek wigilijnych. Z farszem z samych grzybów suszonych , z suszonych ze świeżymi ( a w zasadzie mrożonymi duszonymi), z pieczarkami , z grzybami i cebulką . I te najlepsze z suszonych grzybów smażonych z cebulką po ugotowaniu na maśle kurkowym , które nadaje farszowi fantastycznego smaku.
Krok 16 - Uszka mocno grzybowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 02.11.2013 21:48
przepyszne uszka
Monika58 02.11.2013 20:31
uwielbiam takie uszka
mariel78 02.11.2013 20:16
zapachniało świętami
Poison1988 02.11.2013 19:46
mocno grzybowe - coś dla mnie - świetne :)
Joannasz3190 02.11.2013 17:22
Aż zamarzyłam za świątecznymi smakami :)
jasiek 02.11.2013 16:54
już niedługo przyda się przepis na święta
Marta1986 02.11.2013 16:38
pyszności mniam
Konczi 02.11.2013 16:11
świąteczne uszka, aż zachciało mi się takich

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak