Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ukrainka

5.0
(65)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
kakao 3 łyżki
miód 3 łyżki
margaryna 5 dag
cukier puder 2 szklanki
mąka pszenna 4,5 szklanki
mleko 1 litr
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier wanilinowy 16 gramów
polewa czekoladowa 1 sztuka
sok z cytryny 1 łyżka
margaryna 1 kostka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ukrainka

Kroki postępowania

1

Ciasto:
Do garnka wsypujemy 3 łyżki kakao, 3 jajka, 3 łyżki miodu (najlepiej sztuczny), 5 dag margaryny, 1 łyżeczkę sody, 1 szklankę cukru pudru.
To wszystko rozpuszczamy na parze, aż do wymieszania się składników, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, odstawiamy w chłodniejsze miejsce, aż do ostygnięcia.

Krok 1 - Ukrainka foto
2

Na stolnicę przesiewamy 4 szklanki mąki pszennej, dodajemy do tego przygotowaną wcześniej masę i zagniatamy ciasto, aż do powstania jednolitej kuli.

Krok 2 - Ukrainka foto
3

Z ciasta robimy podłużny wałek i kroimy go na 5 równych części.
Najlepiej jest w tym momencie odczekać około 15 minut, wtedy ciasto w trakcie rozwałkowywania, nie będzie przywierać do wałka.

Po kwadransie, rozwałkowujemy pierwszy placek, tak aby pokrył on całą blaszkę. Nie powinien być on gruby. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Pieczemy pozostałe blaty ciasta.

Krok 3 - Ukrainka foto
4

Masa:
1 litr mleka, 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki maki pszennej, cukier wanilinowy, 1 szklankę cukru pudru, mieszamy i gotujemy z tego budyń.

Krok 4 - Ukrainka foto
5
Ucieramy kostkę margaryny, stopniowo dodając chłodny budyń, cały czas ucieramy aż do powstania gładkiej masy.
Dodajemy łyżkę soku z cytryny i ucieramy jeszcze przez około 1 minutę.
Krok 5 - Ukrainka foto
6

Gładką masą smarujemy blaty (około 5 łyżek na każdy). Tak, aby na każdym "poziomie" znalazło się tyle samo masy, smarujemy masą również wierzch. Następnie ciasto polewamy polewą czekoladową. Smacznego!

Krok 6 - Ukrainka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kaska 05.10.2022 20:52
Jaka wielkość blaszki
Doradca Smaku 07.10.2022 15:48
39 × 24 cm powinna być w sam raz :)
krokus 04.05.2014 00:32
pięknie wygląda to ciasto
ppaulina 11.04.2014 16:50
wygląda rewelacyjnie
IlonaAlbertos 11.03.2014 23:17
Ależ wspaniale wygląda.
Kejti 02.03.2014 11:05
Słodkości,coś dla mnie,poproszę kawałek :-)
gosia1988 26.02.2014 08:20
wow; super ciasto
Róża1 18.02.2014 23:44
podziwiam wykonanie i pomysł !!!!!!!!
RenataZ-et 09.02.2014 20:34
wygląda super!
Czyki 10.01.2014 20:19
Mamamija co za ciacho!!!!!!!!!!!!!
MarchiochaKucharzy 17.11.2013 11:24
super!!! uwielbiam
Izka192 25.10.2013 08:16
wygląda bardzo apetycznie
rjustysia 15.10.2013 20:49
Wspaniałe to ciasto! :)
Angelika10 26.09.2013 07:55
fajne ciacho
JOANNA16 16.08.2013 10:28
pycha)))))
erym 31.07.2013 14:28
jestem otwarta na inne narodowosci :)
Kuchareczka2 26.07.2013 22:27
bardzo pyszne ciasto
Barbara13 23.07.2013 23:32
podobno super ciasto,już dawno szukałam przepisu i wreszcie znalazłam:))
lara 23.07.2013 19:36
bardzo dobre ciasto!
eMMe 23.07.2013 19:24
Wygląda na bardzo smaczne, ale skąd taka nazwa?:)
Izabela77 23.07.2013 18:20
rewelacyjne ciasto
Mniam 23.07.2013 17:16
Wygląda super i ile warstw.
Natalia1401 23.07.2013 16:43
Pysznie wygląda ;)
AnielskaSlodycz 23.07.2013 16:18
zrobię na niedziele ;)
Ewa104 23.07.2013 15:53
Na pewno pyszna!
Marta11 23.07.2013 15:32
wyglada barzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak