Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w miodowo-morelowej marynacie

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 6 sztuk
dżem morelowy 4 łyżki
miód prawdziwy 2 łyżki
sos sojowy 6 łyżek
pieprz czarny 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udka w miodowo-morelowej marynacie

Dżem morelowy wkładam do miseczki wlewam sos sojowy, miód,dodaję mieloną słodką paprykę i majeranek i blenderem miksuję wszystko na jednolitą masę,tak aby nie było grudek,marynatę odstawiam. Mięso myję osuszam ręcznikiem papierowym nacieram solą z każdej strony równomiernie,odstawiam do lodówki na 10 minut.Mięso wyjmuje wkładam do rękawa do pieczenia,zaciskam sznureczkiem koniec z jednej strony,wlewam przygotowaną marynatę ,dolewam 4 łyżki wody,zawiązuję drugi koniec,i delikatnie obracam mięso aby równo pokryło się marynatą. Przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do nagrzanego do 180*c piekarnika i piekę około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw i zostawiam jeszcze na kilka minut aby udka się przyrumieniły. Podaję z ziemniakami i bukietem surówek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 10.01.2014 16:53
Ciekawe jak smakują.
Jolie 10.01.2014 16:35
uwielbiam połączenie pieczonego mięsa ze słodyczą miodu :)
artur7 10.01.2014 15:58
az pysznosci
Janina 10.01.2014 15:46
Fajne mięsko;)
ilona33 10.01.2014 15:27
przepysznie to wygląda
EwelinkA_93 10.01.2014 15:03
ciekawy przepis :-)
Czyki 10.01.2014 13:55
To musi być bardzo smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak