Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tymiankowo - kokosowy łosoś z czerwonym puree

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CZERWONE PUREE

ziemniaki
przecier jabłkowy
ząbek czosnku
natka pietruszki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

SMAŻONA RYBA

łosoś filet
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
sól
olej kokosowy (tłoczony na zimno)

Przepis i sposób przygotowania na: Tymiankowo - kokosowy łosoś z czerwonym puree

1. Z łososia odcinamy skórę, myjemy go i osuszamy na ręczniku papierowym.

Rybę oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę.

2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła.

Ugotowane ziemniaki tłuczemy i dodajemy do nich przecier pomidorowy w ilości odpowiedniej do wytworzenia kremowej, niezbyt rzadkiej konsystencji.
Do ziemniaków dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i około 2 łyżek siekanej natki pietruszki - dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3. Łososia smażymy na rozgrzanym, pachnącym oleju kokosowym przez około 2 do 3 minut z każdej strony ( wtedy łosoś będzie bardzo delikatny i soczysty).

Całość podajemy z pieczonymi buraczkami (u mnie wcześniej przygotowanymi - ze słoiczka).

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 27.10.2014 00:41
Uwielbiam łososia :-)
BernadettaP 26.10.2014 22:40
Wygląda mega apetycznie.
Christopher 26.10.2014 20:42
Piękne i smaczne.
Monika-twin 26.10.2014 20:29
Zdrowe i pyszne! i Piekne!
Joannasz3190 26.10.2014 17:59
Prawdziwe pyszności :)
Wiktoria29 26.10.2014 16:14
fajny przepis na łososia
Pietruszka 26.10.2014 15:44
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak