Przepis i sposób przygotowania na: Tykwanik pod karmelowym koszykiem.
Ciasto.
1,5 szkl. mąki pszennej
25 dag masła
2 jajka
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżka oleju
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki cukru pudru do posypania placka
Nadzienie.
80 dag oczyszczonej dyni
3/4 szkl. cukru
1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobno
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Do przesianej mąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.
Nadzienie.
Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na 2 placki.
Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Wierzch przepędzlować olejem.
Piec w temp.180stop. 50-60 min. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem i nakryć koszyczkiem z karmelu.
Karmel rozprowadzić po zewnętrznej stronie chochli ( łyżka do nalewania zupy np. z wazy ).Jak zastygnie na łyżce, zdejmujemy i wychodzi taka połówka. Uwaga – karmel wykonany domowym sposobem z cukru jest nietrwały . Można dostać karmele trwałe, są w różnych kolorach. Taki zrobiony w domu, trzeba zrobić tuż przed podaniem deseru.