Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa granita z mascarpone

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki świeże 0,5 kg
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
serek mascarpone 120 gram
wino czerwone 120 ml, słodkie
cukier trzcinowy 1 łyżka do truskawek
cukier puder 1 łyżka do kremu
cynamon do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa granita z mascarpone

Kroki postępowania

1
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. To tak przygotowanych wlewamy wino. Całość miksujemy słodząc do smaku. Otrzymany mus truskawkowy przekładamy do zamykanego pojemnika. Całość wkładamy do zamrażalnika.
Krok 1 - Truskawkowa granita z mascarpone foto
2
Deser mrozimy około 8 godzin. Zamrożoną masę skrobiemy widelcem i porcjujemy do przygotowanych szklanek, pozostawiając z jednej strony miejsce na krem.
W wolne miejsce nakładamy krem mascarpone. Deser posypujemy cynamonem i podajemy od razu.
Krok 2 - Truskawkowa granita z mascarpone foto
3
KREM MASCARPONE:
Jajko oraz żółtko ubijamy z cukrem na kogiel mogiel. Otrzymaną masę jajeczną łączymy z serkiem. Ponownie całość miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
Krok 3 - Truskawkowa granita z mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 11.12.2016 07:56
Bardzo pysznie.
gusia1000 11.12.2016 01:36
Smaczna jest.
Wiktoria29 10.12.2016 19:41
zapachniało latem
halina17 10.12.2016 19:15
Smaczny deser.
halina17 10.12.2016 19:10
Smaczny deser.
olkaaa 10.12.2016 17:22
wygląda smakowicie
ada.la 10.12.2016 17:07
wspaniały deserek
Konczi 10.12.2016 16:52
Przepyszny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak