Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki w zalewie waniliowej

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże
cukier trzcinowy 2,5 / 3 łyżki na 1 litr wody
laska wanilii

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki w zalewie waniliowej

Przepis na kompot z truskawek w aromatycznej zalewie waniliowej.

PRZYGOTOWANIE:

1. Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy do wyparzonych słoików, które napełniamy do około 3/4 wysokości.

2. Wodę zagotowujemy z laską wanilii, wcześniej wyciągając z niej ziarenka, które także dodajemy do wody.

3. Gdy woda zacznie wrzeć rozpuszczamy w niej cukier trzcinowy w proporcji 2,5 do 3 łyżek na 1 litr wody (w zależności od stopnia słodkości truskawek).
Gorącym wywarem waniliowym zalewamy truskawki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy od 15 do 25 minut.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.06.2015 18:24
Wyglądają fantastycznie
luna76 18.06.2015 16:10
Idealne na zimę:)
bogusia 82 16.06.2015 17:39
Pyszne truskaweczki:)
ben-ka 16.06.2015 12:43
Fajne zapasy na zimę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak